Druhy olivových olejov

Druhy olivových olejov - čo zobrazuje etiketa

Extra panenský olivový olej - je najčistejší produkt z olív vynikajúcej chuti bez žiadnej rozpoznateľnej vady.

Olivy oxidujú veľmi rýchlo a preto býva tento olej vylisovaný z olív často do 12 alebo 24 h po zbere. Preto je obsah voľných mastných kyselín maximálne 0,8 %.
Tento olej bol získaný z prvého lisovania olív za studena iba mechanickými postupmi, do ktorých patrí triedenie a čistenie, dekantácia, mletie a miešanie, odstreďovanie a filtrácia. Týmto veľmi šetrným spôsobom sa zachová prírodná kvalita výtažku z olív a čo je najdôležitejšie, maximálne množstvo zdravých látok, ako antioxidanty, minerálne látky a vitamíny, pre ktoré je olivový olej považovaný za modernú svetovo rozšírenú superpotravinu. Práve vysokým obsahom antioxidantov – polyfenolov je práve extra panenský olivový olej najhodnotejší spomedzi všetkých typov a tak isto tomu zodpovedá aj jeho cena. Extra panenské oleje, ktorých pultová cena sa pohybuje pod 5 € za liter nemusia byť zložením také, za aké sa vydávajú. Predsa len keď si predstavíme celý tento proces výroby, výdatnosť olív a prísne kritéria, celkové náklady vytlačia konečnú cenu o dosť vyššie.

 Panenský olivový olej - Je menej kvalitnou variantou extra panenského oleja, získava sa druhým lisovaním z olív mechanickým spôsobom bez použitia iných technológií alebo chemických prísad. Obsah voľných mastných kyselín (kyslosť) sa pohybuje od 1 do 2%.

 Rafinovaný olivový olej – bez akejkoľvek vône a chuti. Používa sa na varenie a pečenie.
 Po mechanickom vylisovaní olív v nich zostane ešte nejaký ten zbytkový tuk a tento sa získavá lisovaním pri vysokom tlaku a za pôsobenia tepla, potom prechádza chemickou úpravou. Výsledok je olej zbavený všetkých svojich zdraviu prospešných látok. Tým,

 Olivový olej – je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja. Olivový olej "sansa" alebo "pomace" sa vyrába z odpadu po lisovaní, je to olej najhoršej kvality bez akýchkoľvek živín a vitamínov. Bežne ho však možno nájsť aj v supermarketoch medzi ostatnými olivovými olejmi.

Dal by som si však pozor na Extra light olivový olej, ktorý chce asi svojim názvom vyznieť zdravšie. Označenie „light" však v tomto prípade znamená iba málo, takmer žiadnu chut a je to v podstate rafinovaný olivový olej, ktorý može byť zmiešaný s panenským olivovým alebo s úplne iným olejom, napríklad repkovým.

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info