Aceto balsamico
Aceto balsamico alebo balzamikový ocot, condimento, pravé balzamiko alebo tradičné aceto balsamico tradizionale patria k špičkovej svetovej gastronómii a my vám ponúkame tieto úžasné chuťové ohňostroje prírody. Koncentráciu chutí má na svedomí dlhé zrenie v sudoch alebo roky trvajúca prirodzená redukcia.
Aceto balsamico môže byť mladé, min. 6 mesiacov zrejúce v sude, tie sú riedke a jednoduchšie alebo zrejúce viac rokov, kde sa oxidatívnym vplyvom dreveného sudu vytvárajú nové krásne chute.
V základe sa balzamikový ocot skladá z dvoch ingrediencií:
1. vinný ocot, používa sa buď starý ocot rokmi zrejúci v suchoch alebo nový ocot
2. koncentrovaný hroznový mušt, ktorý sa vyrába dlhým zahrievaním pri nízkej teplote a tým pádom odparovaním, čiže redujuje
Spolu následne solera metódou prelievaním každý rok do menšieho sudu hustne a zreje a koncentruje na úžasnú chuť.